Το Έργο

Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης είναι μια δυναμική, πλουραλιστική και ελεύθερα προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα με κείμενα, χάρτες και δεδομένα που συμβάλλουν στην κριτική κατανόηση, τη συστηματική οργάνωση και την παρουσίαση τεκμηριωμένου ερευνητικού υλικού για τη Θεσσαλονίκη. Έχει σκοπό τη συλλογή, ανάδειξη και δημοσιοποίηση θεμάτων που αφορούν τον αστικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης με έμφαση σε σύγχρονους μετασχηματισμούς πάνω στις ιστορικές τους τροχιές. Μοιράζεται την επιστημονική γνώση με το ευρύτερο κοινό, συνεισφέροντας στη διάχυση και τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, ενώ, παράλληλα, πληροφορεί την πανεπιστημιακή και επιστημονική κοινότητα και τους φορείς χάραξης πολιτικών και λήψης αποφάσεων.

 

Ως σημαντικό αστικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσογειακή πόλη-λιμάνι, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ενδιαφέροντα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: το συνεχές της κατοίκησης για πολλούς αιώνες, η ιστορία και η πολιτιστική της κληρονομιά, η γεωπολιτική στρατηγική θέση ως σταυροδρόμι των Βαλκανίων, η γειτνίαση με τη θάλασσα, αλλά και οι πολλαπλοί, διαφοροποιημένοι πρόσφατοι ή σε εξέλιξη κοινωνικοί, χωρικοί και περιβαλλοντικοί μετασχηματισμοί σε συνάρτηση με παγκόσμιες τάσεις και δυναμικές συγκροτούν ένα πεδίο με πολλές αδιερεύνητες, αχαρτογράφητες ή περιορισμένα δημοσιοποιημένες πτυχές.

 

Αποδίδοντας έμφαση στο χώρο και σε σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες της πόλης, από τις γειτονιές μέχρι το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα, ο Άτλας υποδέχεται συμβολές από τα πεδία των σπουδών της πόλης, της αρχιτεκτονικής και του χωρικού σχεδιασμού, της γεωγραφίας, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας, του περιβάλλοντος, της ιστορίας, των οικονομικών και πολιτικών επιστημών.

 

Το εγχείρημα του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης βασίζεται ουσιαστικά στις/-ους συγγραφείς του, νεότερες/-ους και πιο έμπειρες/-ους ερευνήτριες/-ές που μοιράζονται αφιλοκερδώς τις έρευνές τους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Οι επιμέρους συμβολές λειτουργούν ως άρθρα-λήμματα μιας δυναμικής, πλουραλιστικής και ανοιχτά προσβάσιμης ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία φιλοξενεί διαφορετικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες με την επιστημονική ευθύνη της ομάδας επιμέλειας και της συντακτικής επιτροπής.

 

Τα άρθρα-λήμματα αντιστοιχούν σε μία ή περισσότερες από τις 10 θεματικές κατηγορίες:

  • Άνθρωποι – Χωροκοινωνική Συγκρότηση
  • Ιστορία – Κληρονομιά
  • Τέχνες – Αστικές Κουλτούρες
  • Οικονομία – Παραγωγή
  • Οικολογία – Περιβάλλον
  • Κατοικία – Δομημένο Περιβάλλον
  • Δημόσιος Χώρος – Κοινωνία των Πολιτών
  • Σχεδιασμός – Υποδομές – Ανάπτυξη
  • Γειτονιές
  • Η Θεσσαλονίκη στον κόσμο

 

Η δίγλωσση έκδοση του Άτλαντα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα αφενός εμπλουτίζει την ελληνόγλωσση συζήτηση και, αφετέρου, ανοίγει ένα πεδίο συγκριτικής ανάλυσης και δια-εθνικής επικοινωνίας.

Οι χρήστριες/-ες μπορούν να πλοηγούνται ελεύθερα στις επιμέρους θεματικές κατηγορίες, να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναζήτησης, να διαβάζουν τα άρθρα online, ή και να τα αποθηκεύουν.

Το υλικό του Άτλαντα διέπεται από τους όρους χρήσης και διάχυσης «Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές (CC BY-NC 4.0)»

 

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.el

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/