Δίκτυα

Κοινωνικός Άτλαντας Αθήνας

Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης εμπνέεται από και διασυνδέεται με τον Κοινωνικό Άτλαντα Αθήνας (ομάδα επιμέλειας: Θωμάς Μαλούτας, ομ. καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Σταύρος Σπυρέλλης, ερευνητής Β’ ΕΚΚΕ και Ίρις Πολύζου, δρ. κοινωνιολόγος, ΕΜΠ). Ο Κοινωνικός Άτλαντας Αθήνας αποτέλεσε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για τη δημιουργία ενός άτλαντα σε μορφή διαδικτυακής δυναμικής πλατφόρμας, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη του ΕΚΚΕ. Βρίσκεται στο διαδίκτυο από το 2015, επιτυγχάνοντας μέσα στα χρόνια μια ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση και ένα συνεχώς διευρυνόμενο αριθμό συγγραφέων και άρθρων-λημμάτων.

 

Atlas Global Network

Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του διεθνούς δικτύου ατλάντων Atlas Global Network, με το οποίο μοιράζεται τις παρακάτω κοινές αρχές:

  • Κριτική κατανόηση ερωτημάτων για την πόλη και το χώρο μέσω συγκριτικής ανάλυσης.
  • Διάχυση και εκδημοκρατισμός τεκμηριωμένης γνώσης.
  • Ανταλλαγή διεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης και μεθοδολογιών.

 

Το Atlas Global Network αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας ανεξάρτητων έργων (Ατλάντων) για τη χαρτογράφηση και ανάλυση κοινωνικών δομών, διαδικασιών και πρακτικών σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα έργα προέρχονται από πρωτοβουλίες που δεν είναι πανομοιότυπες και δεν επιδιώκουν να γίνουν. Η δικτύωσή τους είναι ένας τρόπος να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να γίνουν πιο ορατές οι προσπάθειες εντοπισμού, χαρτογράφησης και διερεύνησης αστικών κοινωνικών διαδικασιών και διεύρυνσης της συζήτησης για τις κοινωνικές διαστάσεις των πόλεων. Φέρνοντας στο προσκήνιο και κάνοντας αυτές τις διαδικασίες πιο ορατές, τα ζητήματα και τα διακυβεύματα που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα.